Силен международен отзвук получи новината, че  ръководителят на руската частна

...
Силен международен отзвук получи новината, че  ръководителят на руската частна
Коментари Харесай

Международният отзвук след бунта на Вагнер в Русия

Силен интернационален отзив получи новината, че  ръководителят на съветската частна военна компания " Вагнер " е подхванал протест против висшето съветско военно управление.

Евгений Пригожин разгласи, че е влезнал в Ростов на Дон и управлява редица съветски военни обекти.

Той упрекна съветските сили, че са обстрелвали негови бойци в Украйна, при което е имало доста жертви измежду редиците на " Вагнер ".

Призова съветският министър на защитата и началникът на съветския общоприет щаб да дойдат в Ростов на Дон за диалози с него.

Малко след изказванията на Пригожин съветският президент Владимир Путин направи послание към нацията, в което сподели, че протичащото се е удар с нож в гърба на страната и народа на Русия и даде обещание да накаже сурово метежниците.

Френският президент Еманюел Макрон следи обстановката в Русия от близко, обявиха в известие от Елисейския замък. " Ние продължаваме да сме фокусирани върху поддръжката за Украйна ", се споделя още в известието на френското президентство.

Германското държавно управление също следи деликатно събитията в Русия, съобщи държавен представител, представен от Франс прес.

Британското външно министерство предизвести, че може да се стигне до протест из цяла Русия, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. То предизвестява да не се пътува до тази страна.

Военното разузнаване към английското министерство на защитата съобщи, че съветската страна в този момент е изправена пред най-голямото предизвикателство напоследък.

Полският президент Анджей Дуда организира съвещания с премиера и министъра на защитата по отношение на обстановката в Русия. Варшава следи деликатно обстановката, предадоха локалните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

В преписка на ТАСС от Брюксел се цитира неназован представител на Европейската комисия, съгласно който протичащите се събития в Русия са вътрешни каузи на съветската страна, само че Европейска комисия следи обстановката.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че следи деликатно обстановката в Русия и е в контакт с водачите от страните членки на Европейски Съюз и сътрудниците от Г-7.

" Това е несъмнено вътрешен съветски проблем ", съобщи Мишел в Twitter. Допълни, че поддръжката на Европейски Съюз за Украйна и за нейния президент остава неотслабваща.

Closely monitoring the situation in Russia as it unfolds.

In touch with European leaders and @G7 partners.

This is clearly an internal Russian issue.

Our support for Ukraine and @ZelenskyyUa is unwavering.
— Charles Michel (@CharlesMichel) June 24, 2023 НАТО също следи деликатно обстановката в Русия, съобщи говорителката на алианса Оана Лунгеску, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Реакция пристигна от президента Румен Радев.

„ Обстановката в Русия е динамична, обстановката е нищожна. Трябва да знаем същинските аргументи за това, което става - дали задачата на Пригожин е свалянето на Путин, или старите негови разправии с министерството на защитата и битката за предимство на фронта “, съобщи той пред медиите, представен от Българска телеграфна агенция, преди началото на форума " Вахау " в Австрия.

Реакцията на България би трябвало да бъде подсилване на отбранителния ѝ потенциал в НАТО, добави Радев.

Българските управляващи наблюдават обстановка в Русия, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Министерство на външните работи. Допълват, че се чака по-късно през днешния ден да бъде предоставена повече информация.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР